Deze punten vormen de basis van de gemeente en zijn als fundament onmisbaar en niet ter discussie te stellen.
Aangezien we de doop op een andere manier praktizeren dan de traditionele kerken, willen we hierover heel duidelijk zijn. We wijzen het af, dat de doop in plaats van de besnijdenis is gekomen. Dit vindt geen enkele Bijbelse grond en komt voort uit de vervangingsleer. Ook is de doop geen verzegeling, zoals vermeld in de doopformulieren. De Bijbel zegt, dat de Heilige Geest het zegel en onderpand is van ons geloof (Ef 1:13).
De doop betekent het afleggen van de oude mens, d.w.z. met Christus gekruisigd, gestorven, begraven en in nieuwheid des levens opstaan. Het is een uiterlijk bewijs van een innerlijk genomen beslissing, de wedergeboorte en ook van een goed geweten voor God. (Rom 6 en 1 Petr 3:21).
Daarom laat onderdompeling in het water op de meest duidelijke wijze de inhoud van de doop zien. De doop wordt voltrokken aan hen die persoonlijk geloven, dat de Here Jezus Christus zijn of haar Redder en Heer is. De gelovige belijdt het eigendom van de Here te zijn en erkent het verzoenend Bloed en het Kruis van Golgotha. In de doop drukt de gelovige uit, dat hij in Hem gekruisigd, begraven en opgewekt is.
Dat is niet de "volwassen-doop", zoals wel eens ten onrechte wordt gezegd, maar de doop op "geloof". Eerst geloven en daarna dopen, zoals uit diverse Bijbelgedeelten naar voren komt. Het is een stap van gehoorzaamheid aan God en zijn Woord. Deze stap vraagt een verstandelijke beslissing; we hanteren als indicatie een leeftijdsgrens van 15 jaar. De kinderen dopen we niet, maar we vragen voor hen een zegen in het bijzijn van de gemeente. Dit noemen we opdragen.
Wij zijn er ons van bewust dat onder Bijbelgetrouwe christenen allerlei verschillen in inzicht bestaan over minder fundamentele geloofszaken. De volgende overtuigingen en theologische standpunten geven het karakter en de kleur van onze plaatselijke gemeente weer, zonder het laatste woord te zeggen of andere stellingen als waardeloos en verwerpelijk te bestempelen. Deze stellingen zijn van belang, vooral wat betreft het harmonieus en praktisch functioneren van de gemeente.
De doop in de Heilige Geest en de geestesgaven. De doop in de Heilige Geest vindt plaats bij de wedergeboorte, waardoor je de Heilige Geest ontvangt en je ingelijfd wordt in het lichaam van Christus. De geestesgaven worden door God toebedeeld, zoals Hij wil (1 Korintiërs12:11 en18). Hij voorziet iedere gelovige van één of meer gaven. Deze geestelijke gaven moeten ontwikkeld en gebruikt worden voor de opbouw van het Lichaam van Christus.
De gezamenlijke oudsten stellen de leerstellige koers van de gemeente vast. Zij staan achter de dingen die in de gemeente geleerd worden. Onderwijzende en andere leidinggevende leden (kringleiders, diakenen, jeugdleiders, zangleiders, enz.) moeten het accent van de plaatselijke gemeente respecteren. Dit betekent dat men zich moet onthouden van bewuste pogingen om gemeenteleden tot andere inzichten te brengen.
Iedereen in de gemeente moet zich kunnen vinden in deze standpunten. Van gemeenteleden die eventueel anders denken, wordt verwacht dat zij hun standpunten over minder fundamentele zaken niet als 'geestelijker' beschouwen en andere gemeenteleden, die deze standpunten niet delen, als minder geestelijk gaan zien.
Wij zijn ons bewust van het feit dat wij geen monopoliepositie wat betreft gemeente-zijn in onze omgeving bezitten en dat wij niet 'de ene ware' gemeente zijn. Wij erkennen alle plaatselijke gemeenten die zich kunnen vereenzelvigen met onze geloofsovertuiging, ook als zij tot een andere theologische stroming behoren. Wij juichen het ontstaan van nieuwe gemeenten, in een goede relatie met de bestaande gemeenten, toe.
Al schrijf je nog alles tot in detail op, dan nog zul je zien dat de gemeente er net iets anders uit zal zien dan je bedoeld hebt. We onderkennen, dat de de identiteit van de gemeente niet bepaald wordt door de structuur, maar dat deze bepaald wordt door de mensen die tot de gemeente behoren. Het beeld van de gemeente wordt immers niet gevormd door een stuk op papier, maar door de praktische invulling daarvan.
Door het praktisch maken van de doelstellingen krijgt de gemeente een gezicht. Daarom wordt van iedereen verwacht, dat hij een 'leesbare brief' wordt, zoals Paulus verwoord. Je mag een helder getuigenis geven, hoe je als kinderen van God met elkaar om kan gaan. Namelijk in eenheid, eensgezindheid en in vrede.
Als je als gemeente een doel (of meerdere) voor ogen hebt, kun je dat niet verwezenlijken als dit niet je persoonlijke doel is. Als je in de gemeente God wilt liefhebben, moet je dit ook in de persoonlijke omstandigheden door de week kunnen doen. Pas dan zal er in de gemeente iets merkbaar zijn van je liefde voor God.
Als je wilt groeien in je geloof, zal dit naast tijd vooral inspanning vergen. Wil je als gemeente groeien in geloof, dan staat of valt dit met het persoonlijke verlangen van iedereen om te groeien. Met dienstbaarheid en getuigen zijn is het net zo. Als je er persoonlijk en in je gezin aan werkt, zal dit zijn weerslag hebben hoe de gemeente functioneert.
Vrije Baptisten Gemeente Nieuw-Lekkerland
p/a Mattenbies 1
2957 RJ, Nieuw-Lekkerland
E. info@vbgnl.nl